EΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
ANTIMΕΤΩΠΙΣΗ
Στον οργανισμό μας παράγεται φυσιολογικά βλέννη (φυσικός αμυντικός μηχανισμός), στο αναπνευστικό, γαστρεντερικό, ουρογεννητικό, οφθαλμικό και ακουστικό σύστημα. Μια από τις κυριότερους λειτουργίες της είναι η προστασία των επιθηλιακών κυττάρων κατά των ιών, των βακτηρίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων.
Η ρινική βλέννη, η οποία παράγεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αποτελεί ένα μέρος της άμυνας του οργανισμού, αφού προστατεύει τους πνεύμονες, παγιδεύοντας ξένα σωματίδια, όπως ιούς και βακτήρια, σκόνη και αλλεργιογόνα, που εισέρχονται κυρίως μέσω της μύτης, κατά την κανονική αναπνοή, εγκλωβίζοντάς τα και μεταφέροντάς τα προς το στοματοφάρυγγα. Εξελίσσεται δηλαδή μια αδιάλειπτη και καθημερινή (επί το πλείστον υποσυνείδητη) παραγωγή και κατάποση ρινικής βλέννης, η οποία απομακρύνει ξένα προς τον οργανισμό σωματίδια. Η ανθρώπινη μύτη παράγει φυσιολογικά κατά μέσο όρο 1 λίτρο βλέννης κάθε ημέρα.
Σε γενικές γραμμές, η ρινική βλέννη είναι διαυγής και λεπτή και χρησιμεύει για να φιλτράρει τον αέρα κατά την εισπνοή. Βοηθάει στην ενυδάτωση του εισπνεόμενου αέρα και εμποδίζει τα επιθήλια της μύτης και των αεραγωγών να απολέσουν την υγρασία τους.
Η αυξημένη παραγωγή βλέννης στην αναπνευστική οδό είναι ένα σύμπτωμα πολλών κοινών ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Σε περιόδους λοίμωξης, η βλέννη μπορεί να αλλάξει χρώμα, είτε ως αποτέλεσμα παγιδευμένων βακτηρίων, είτε λόγω αντίδρασης του οργανισμού σε μια
ιογενή λοίμωξη, όπου η κυτταροτοξική άμυνα του οργανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.